Patiënten met astma of COPD maken nog steeds veel kritieke fouten bij het inhaleren. In het PUF Academy-webinar ‘Hoe voorkomt u inhalatiefouten?’ bespraken Boudewijn Dierick, Lidewij Sekhuis, Piet Ooms en Jos Lüers het belang van het voorkomen van inhalatiefouten en diverse strategieën om het aantal inhalatiefouten te verminderen om zo de zorg voor patiënten met astma en COPD te verbeteren. Hierbij kwamen het Zorgpad Inhalatiemedicatie, regionale ketenzorgprogramma’s en de Leidraad Verantwoord Wisselen Medicijnen aan bod. In totaal volgden eind juni 457 apothekers, huisartsen, longartsen, verpleegkundig specialisten, longverpleegkundigen en praktijkondersteuners dit PUF Academy-webinar.
Gespecialiseerd verpleegkundige Anne-Marie van Zanten geniet van haar werk.
Ze ziet bij haar patiënten met astma en COPD veel inhalatiefouten langskomen en deelt haar ervaringen. Ze pleit voor zorg, en dus ook inhalatie-instructie, op maat.
Apotheken in de regio Twente werken nauw samen in de Twentse Apothekers Organisatie UA (TAO-UA). Het longformularium was één van de eerste succesvolle projecten na het oprichten van TAO-UA. Apotheker Monique aan de Stegge is één van de grondleggers van dit formularium. Samen met collega-apotheker Kirsten Koehorst-ter Huurne deelt ze de ervaringen met regionale samenwerking voor inhalatiemedicatie.
Heb je na het lezen van de artikelen nog vragen of wil je dieper ingaan op bepaalde aspecten? Wij bieden de FTO-presentatie "COPD en inhalatoren - Orde in de chaos" aan. Deze presentatie is geschikt voor tijdens het FTO. Tijdens deze presentatie gaan we dieper in op COPD en hoe je inhalatiemedicatie kunt optimaliseren. Schrijf je nu in als je hier interesse in hebt.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay