In dit Longjournaal aandacht voor: medicijnwissels, stemherkenning bij COPD, actieplannen bij longaanvallen, inhalatoren en klimaatverandering.
Ruim een jaar geleden zijn er afspraken gemaakt om het onnodig wisselen van inhalatiemedicijnen tegen te gaan. Uit vragenlijstonderzoek van het Longfonds onder ruim 1.600 mensen met een longziekte komt echter een zorgelijk beeld naar voren: 59% van de deelnemers zegt dit jaar te maken hebben gehad met een medicijnwissel. Verder blijkt uit de enquête dat niet alleen voorlichting over de medicijnwissel, maar ook de jaarlijkse inhalatiecheck er vaak bij inschiet.
Referentie:
https://www.longfonds.nl/nieuws/veel-medicijnwissels-en-onvoldoende-voorlichting
Dr. Sami Simons, longarts in het Maastricht UMC+, ontdekte samen met collega-onderzoekers dat uit stemgeluid kan worden afgeleid dat iemand COPD heeft. En dat kleine variaties in die stem kunnen voorspellen of iemand op korte termijn een longaanval zal krijgen. Voor de verdere ontwikkeling van een app die patiënten tijdig kan waarschuwen, zoeken de onderzoekers stemmen van mensen met én zonder longziekte.
COPD-patiënten die zich houden aan hun actieplan bij een longaanval, behalen betere gezondheidsresultaten dan patiënten die te maken krijgen met een vertraagde behandeling of helemaal geen behandeling. Dit blijkt uit twee Nederlandse studies naar zelfmanagement bij COPD. Volgens de onderzoekers zouden interventies die gericht zijn op het stimuleren van zelfmanagement, en in het bijzonder het naleven van actieplannen, daarom prioriteit moeten krijgen.
Referentie:
Ondanks maatschappelijke zorgen over de bijdrage van inhalatoren aan klimaatverandering, gaven zowel zorgprofessionals als patiënten in een grote internationale enquête prioriteit aan klinische effectiviteit boven het klimaat. Bijna alle deelnemers maakten zich zorgen over klimaatverande-ring, maar slechts de helft van de zorgprofessionals en 60% van de pati-enten maakten zich zorgen over de milieueffecten van inhalatoren.
Referentie:
https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(24)04577-X/fulltext
Download het themanummer “Hoe voorkomt u inhalatiefouten”
Onderwerpen:
Lees de samenvatting: https://www.chiesipro.nl/vakinformatie/puf-themanummer-3/
Naar het webinar: https://pufacademy.nl/courses/inhalatiefouten-voorkomen/
Om deze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay