TEAMS, een e-health programma voor astmazorg dat gekoppeld is aan het elektronisch patiëntendossier en via de smartphone gevolgd kan worden, blijkt in een eerste studie effectief te zijn bij jongeren. TEAMS werd goed geaccepteerd en jongeren gaven aan betere astmacontrole te hebben.
Jongeren en jongvolwassenen zijn minder geneigd preventieve astmazorg op te zoeken, hetgeen leidt tot een stijging van bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH), lagere therapietrouw en toegenomen ziektelast.
TEAMS-astmazorg via smartphone
TEAMS, een afkorting van Technology Enabled Asthma Management System, maakt gebruik van 3 componenten: 1) symptoomscores via een patiëntenportal dat met de smartphone toegankelijk is, 2) smartphone e-health follow-up waarbij de gelegenheid is voor 1 op 1 training in zelfzorg door een verpleegkundige, en 3) computeralgoritme gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier, dat kan berekenen wat op dat moment de ernst van de astma is, de mate van astmacontrole, en welke stapsgewijze behandeling aanbevolen wordt op basis van de richtlijnen voor astmabehandeling.
Eerste ervaringen met TEAMS in studieverband
De gemiddelde leeftijd van de 30 deelnemers aan de studie was 33,4 jaar (SD 6,23), 67% was vrouw, en 64% was parttime of fulltime werkzaam. Op baseline was er bij 80% van de patiënten sprake van ongecontroleerd astma. Gemiddeld verrichten de deelnemers 5 smartphone controles (range 2-9) met een gemiddelde duur van 26 minuten (SD 11,5). Na drie maanden had 70% van de deelnemers een goede astmacontrole, na zes maanden was dit 80%. De effectgroottes voor verbeteringen in astmacontrole en astma-gerelateerde kwaliteit van leven waren groot (minimaal twee keer het minimaal klinisch relevante verschil).
Implicaties
Jongeren en jongvolwassenen vallen volgens de onderzoekers vaak tussen wal en schip als zij van de kinderarts overgedragen worden aan de longarts. Een zelfzorg training op maat, bijvoorbeeld door een smartphone-systeem zoals TEAMS, lijkt volgens hen effectief om voor deze doelgroep klinische uitkomsten te verbeteren en de ziektelast van astma te verlagen.
Bron: Mammen JR et al. Pilot Study of an EMR-Integrated Smartphone-Telemedicine Program as a Virtual Primary Care Extension for Underserved Younger Adults with Asthma (TEAMS – Technology Enabled Asthma Management System). ATS 2020, abstr A819.
Link: https://www.atsjournals.org/doi/pdf/10.1164/ajrccm-conference.2020.201.1_MeetingAbstracts.A7756
Om deze website optimaal te laten functioneren maken wij gebruik van cookies.
You are now leaving the Chiesi PRO website. Would you like to continue?
Okay