Nieuws

May

ATS 2020: Piepende ademhaling mogelijk vroeg symptoom van longschade door vapen. Geselecteerd door Wouter van Geffen (Longarts MCL)

Een toenemend probleem is de e-sigaret/vapen geassocieerde longschade (EVALI), die ook bij jongeren (<18 jaar) wordt gezien. Vroege herkenning van symptomen moet progressieve longschade helpen te voorkomen. Het lijkt dat een piepende ademhaling zo’n vroeg symptoom zou kunnen zijn, presenteerden onderzoekers op de ATS 2020.

May

ATS 2020: Longrevalidatie na opname voor een COPD-exacerbatie voorkomt heropnames. Geselecteerd door Frits Franssen (Longarts CIRO en Maastricht UMC+)

Longrevalidatie gestart binnen 90 dagen na een ziekenhuisopname voor een COPD-exacerbatie, reduceert het aantal heropnames binnen een jaar. Dit hebben eerdere onderzoeken al eens aangetoond, maar een retrospectieve studie uit de dagelijkse klinische praktijk bevestigt deze bevinding.

Bekijk de eerste aflevering van ZORG TALKS

Op 12 mei vond de eerste uitzending plaats van de nieuwe talkshow voor zorgprofessionals ‘ZORG TALKS’ over het spanningsveld tussen de economie en de zorg. Aan tafel een medisch specialist, econoom, psycholoog, zorgvisionair en bedrijfsantropoloog.

Longjournaal Mei 2020

In dit Longjournaal besteden we aandacht aan, de leidraad Nazorg voor IC-patiënten met COVID-19, voorrang voor 70-plussers bij de vaccinatie tegen pneumokokken die dit najaar van start gaat, het proefschrift van Maria Altendorf over een online stoppen-met-roken interventie-op-maat, de onderbehandeling van een groot deel van de patienten met allergische rhinitis en tot slot Chinese wetenschappers die waarschuwen voor een tweede golf COVID-19-patienten.